EEN NIEUW SEIZOEN EEN NIEUW SEIZOEN

Het wordt alweer het vierde seizoen waarin de beste ijshockey teams van België en Nederland elkaar treffen in de gezamenlijke BeNe-League competitie. 

 
Daarnaast spelen deze teams ook in de nationale bekercompetitie van hun land, waarbij in België de groep deelnemers wordt aangevuld met het team van Turnhout. 
Een derde titelstrijd is die om het landskampioenschap, welke in beide landen wordt beslist in de zogenoemde Final 4. Deze staat op 2-3 maart ingepland.
 
Het competitierooster
Het maken van een competitierooster is geen eenvoudige opgave. Onze competitie coördinator heeft te maken met voorkeurdagen voor thuiswedstrijden, dagen waarop bij clubs geen ijs beschikbaar is, maximaal 28 speelweekenden, enz. 
Helaas is er nog geen programma gevonden dat automatisch een speelrooster met zoveel variabelen kan maken. Het is dus één grote puzzel, waarin met meer dan 200 puzzelstukjes moet worden geschoven tot er een rooster is gevonden waarin alle wedstrijden met ieders goedvinden passen. Vallen er onderweg teams uit, dan ontstaan er te grote gaten in het rooster waardoor de puzzel (deels) opnieuw moet worden gemaakt. Momenteel wacht de coördinator op de laatste puzzelstukjes om de competitiepuzzel 2018-2019 af te kunnen maken.
Omdat meerdere clubs dezelfde voorkeursdata voor hun thuiswedstrijden hebben moge het duidelijk zijn dat het een utopie is om voor iedere club het perfecte rooster te maken. 
 
De bekercompetitie
Het seizoen begint met de voorrondes van de bekercompetitie, welke in november zullen zijn afgerond. Hierin spelen de teams van elk land een zogenaamde enkele competitie. (1 maal uit èn thuis) Vervolgens zullen de nummers 1 t/m 4 van de eindrangschikking van deze voorronde in de week na de Kerst de halve finales spelen in een best of 3. De winnaars hiervan spelen in het weekend van 2-3 februari om hun nationale beker.
 
Het BeNe-League kampioenschap
In november start de voorronde van de strijd om het BeNe-League kampioenschap, met als inzet een plaats in de Play-Offs. In het weekend van 8-10 maart staan de kwart finales gepland, het weekend daaropvolgend de halve finales. De kwart- en halve finales worden beslist in een best of 3 ronde.
In de periode van 22 maart tot en met 31 maart zal het kampioenschap van de BNL door de winnaars van de halve finales worden beslist. De finalereeks wordt gespeeld in een best of 5 serie.
 
Het landskampioenschap
De bovenste 4 teams van elk land strijden in een tweedaags toernooi om het landskampioenschap. Op de zaterdag spelen de nummers 1-4 en 2-3 uit de voorronde van de strijd om het BeNe-League kampioenschap tegen elkaar. De winnaars ontmoeten elkaar een dag later in de finale.
 
Overige competitie aangelegenheden
Veel zaken zijn op detailniveau in diverse reglementen aangepast. Een grote verandering ten opzichte van vorig seizoen is een aanpassing in het tuchtreglement van de BeNe-League: Er is nu één eenduidig tuchtreglement dat geldt voor alle deelnemers en deelnemende clubs. Hierover later meer informatie.
 
Posted on July 31, 2018 at 18:00 by PD

News archive